Eggkleiva mannskor – 75 år

Det er nå 75 år siden de første medlemmene i Eggkleiva mannskor møtte på bedehuset i Eggkleiva for å delta på sangøvelse. Det sies at den første øvelsen ble avsluttet kl to om natta. De øvde da i all hovedsak på Fager kveldssol smiler. Det var stor interesse for å være med i koret og det fortelles at potensielle sangere måtte gjennom en opptaksprøve, under regi av Peder Sæther, før de fikk lov til å stille opp i korrekkene. Sangøvelsene var nok et godt pusterom for karene med all usikkerheten de måtte føle i de siste krigsårene. 

For noen dager siden hadde jeg en prat med Odd Espås på Hamar. Odd er etter det vi kjenner til eneste gjenlevende i korbesetningen fra starten i 1944. Odd Espås har vokst opp i Espåsen i Eggkleiva og møtte i 1944 på sangøvelse sammen med sine to brødre, Tor og Bjarne. Odd er krystallklar i stemmen når han forteller om at han har gode minner fra den tiden. Odd Espås var med i koret i åtte år, før han flyttet sørover for å ta utdanning ved Husflidsskolen på Blaker. Koret ble etter det Odd forteller tidlig kjent for sangkvaliteten og han husker at miljøet var svært godt. Høydepunktet og avslutning av sesongen var på den tiden sangerstevnet, som han deltok på hvert år. Det siste stevnet han deltok på var i Orkdal i 1952. Koret deltok på mange lokale arrangement og korarrangert basar var på den tiden en vanlig arena i et forsøk på å få til litt inntekter for koret. I en sms-melding fra sønnen Bjørn står det at hadde det ikke vært for den lange reisen til øvelse og noe redusert hørsel, kunne han vært med i koret enda. Ja, du er hjertelig velkommen på øvelse. En 95-åring i koret er bare hyggelig!

Det kan nevnes at Odd daglig gjennomfører en svømmetur i bassenget og holder seg blant annet på den måten i god fysisk form. Hjemme på Hamar bor han sammen med sin kone Karen, som vi vet steller godt for dem begge. Vi må nesten takke deg for at du møtte på sangøvelse i 1944 og bidro til at Eggkleiva mannskor ble virkelighet.