Sangerportrett – Steinar Mo

Steinar Mo

Fotograf: Svein Ole Solfeldt

Hver torsdag spaserer Steinar Mo til sangøvelse i Fossvang. For førstebassen fra Eggkleiva er torsdagskveldene hellig. Da er det tid for å bruke sangstemmen og treffe resten av sangerne i mannskoret.

Siden 1956 har han vært korist i Eggkleiva mannskor. 53 år med sang har bare gitt Steinar mersmak, og han er like glad i koret som før. Baryton Steinar Mo synger som han alltid har gjort og holder stødig tonen i bassrekka.

Korsang kan trygt anbefales til alle musikkinteresserte, sier Steinar.

Vi sitter på kjøkkenet i Fossvang og det prates ivrig om sangerstevnet i Eggkleiva i 1958. Det er kaffepause, og vi skal snart sette igang med andre del av øvelsen. Sangerstevnet 1958 var det første stevnet Eggkleiva mannskor arrangerte. Mye dugnadsarbeid var det da også, og bygningene som skulle benyttes måttes snekres på stedet. Steinar Mo forteller at de bygde fem utedasser og reisverk til restauranten, som ble trekt med presenning. Forbundet sitt sangertelt ble satt opp for første gang under dette stevnet. Lars Arne Hammer, som også sitter ved bordet forteller at han deltok sammen med Børsa skolekorps på korpsets første offesielle opptreden under sangerstevnet i 1958. De hadde på seg splitter nye uniformer, som mødrene fikk sydd ferdig i de sene nattetimer, like før stevnet. Han husker det var blåe bukser, hvit skjorte, sløyfe og båtlue. Siste detalj var en gul noteveske. Repertoaret var Vårmarsj og Festparademarsj.

 Steinar Mo har en sentral rolle i koret. Han har vært formann i to perioder og har i flere tiår vært ansvarlig for holde orden på og gjennomføre søknad om offentlige tilskudd. Han har vært korets faste solist siden slutten av sekstitallet, og forteller at han i en periode først på syttitallet tok sangtimer hos korets dirigent Ove Lunda. Inntil for få år siden var det utenkelig at andre enn Steinar skulle være solist. Nå har det blitt slik at nesten alle i koret er fremme og synger solo. Bra er det, slik at vi ikke sliter ut Steinar. En periode var også fire brødre av Steinar med i koret. Det var Magne, Joar, Ola og Åsmund. Magne og Åsmund var med i svært mange år.

Jeg spør Steinar om han kan si litt om hvordan det er å være med i koret. Han tenker seg om og sier at det har betydd svært mye for ham. Koret har gitt ham et godt sosialt nettverk og medlemmene er en stor kameratflokk, som har vært en god støtte for ham. Steinar sier at han under kreftsykdommen for noen år siden merket spesielt godt at nettverket koret representerer, ga ham mye støtte. Under sykdommen var han borte fra koret, men var snar til å bli med igjen når helsa tillot det.

 Han sier at han ikke akkurat har bevis for at korsang har helsebringende effekt, men en ting er sikkert, og det er at mens man synger så er alle bekymringer borte. Da er det bare korsangen som teller. Dette er en hobby som anbefales til andre med musikalske interesser, sier Steinar.

«Koret har gitt meg mange opplevelser, mange turer og utlandsturer. Vi har vært på tur til Island, Finland og Irland. Vi har til og med vært i Bergen to ganger» avslutter Steinar.

 

Eggkleiva 7. mai 2009
Svein Ole Solfeldt