Sangerportrett – Helge Rygh

Helge Rygh

Foto: Gaute Hansen

For Helge Rygh har korbevegelsen vært en viktig del av livet. Det skjønner vi når han forteller at han i en lang periode var med i 3 kor.

Helge er nå midt i den 62. sesongen hos Eggkleiva mannskor, i 14 av disse årene har han vært dirigent for koret.

Helge er fortsatt ivrig sanger i Eggkleiva mannskor,

Det sies at Helge er arvelig belastet innenfor sang og musikk. Bestefaren Hans P. Rygh og brødrene står beskrevet som gode korsangere i Frostaboka. Helge sin far var organist i Skaun kirke i 50 år.

Vi er på besøk hos Helge på Orkanger og han viser frem sitt glasskap med over 60 medaljer fra sangerstevner han har deltatt på gjennom årene. Det første sangerstevnet Helge deltok på var på Oppdal i 1948. Han forteller at Eggkleiva mannskor var samlet hos Anna Dørum, som drev gjestegivere. Helge husker godt at det snødde om kvelden og natten. Noen av sangerne hadde leid drosje dagen etter, for å se seg om på Oppdal. Imidlertid sovnet sjåføren under kjøreturen, og omvisningen endte brått i grøfta. Heldigvis kunne alle gå uskadet ut av bilen.

Helge forteller at korkarrieren startet i 1947. Han og 3 kamerater fra Skaun ble enige om å begynne i Eggkleiva mannskor. Det var skolekameraten Ingolf Husby og fra famhaldsskolen Kristian og Jarle Husby. Koret var bare 3 år gammelt og øvelsene foregikk i Eggkleiva bedehus. Helge innrømme at det var langt å gå på øvelse for de som bodde i Skaun, Jåren og Åsbygda. De fleste i koret var den gangen bosatt i Eggkleiva. Han vil spesielt nevne brødrene Kjøren, Espås og Gagnås som viktige ressurser for koret. Helge ønsker å nevne Jens Wiggen, som var en av stifterne av koret og i mange 10-år var en viktig ressurs. Jens var med i koret frem til 90-tallet.

Arvid Rygh, bror til Helge startet noen år senere og var med i koret frem til 2007, da han måtte gi seg med korsangen på grunn av sykdom. Arvid og Helge har i årenes løp vært viktige musikalske ressurser for koret.

Høsten 1953 overtok Helge dirigentjobben etter Solan Renolen, som hadde fått ny jobb på Melhus. Helge var dirigent frem til 1967.

Eggkleiva mannskor med Helge Rygh som dirigent
Kor_og_dirgent_Helge_R_1231171516

Helge forteller at Eggkleiva mannskor deltok med sang på mange basarer og fester i perioden han var dirigent. 17. mai var dessuten en særdeles aktive sangdag. I årsmeldinga for 1961 står det skrevet følgende: 17. mai startet med sang i Børsa kirke kl 11.00, etterpå var det sang ved Børsa skole og kl 16.00 var det sang i Skaun kirke. I tillegg var det plass for et besøk på Skaun aldersheim. Dagen ble avsluttet med sang i Fossvang og samfunnshuset. Året etter var det visstnok rekord med 7 opptredener 17. mai!

Helge har gode minner korturen til Fosen først på 60-tallet, da Eggkleiva mannskor var gjestekor ved Fosen sangerforbund sitt sangerstevne på Oksvoll. Dette var på alle måter en vellykket tur. Speiselt trivelig var båtturen fra Børsa til Brekstad, sier Helge.

Bilde fra Båtturen Børsa-Brekstad
Tur_til_Fosen_1231170454_600x391

Bilde fra oppmarsjen ved sangerstevnet på Opphaug
Tur_til_Fosen2_1231171211

 

Dag Atle, Helge og Ola. Bildet er knipset i forbindelse med sangerstevnet 2007.

Picture1

Helge synger i dag 2. tenor i Eggkleiva mannskor, og er tross over 60 år med korsang fortsatt en sprek og ivrig sanger. Han er en positiv medsanger som er ung til sinns og åpen for nye idéer og utvikling av koret.

Vi håper at Helge er med oss i mange år enda!

 

5. januar 2009
Svein Ole Solfeldt